Tikler Çocuğunuzla İlgili Mesajlar Veriyor

Proalkali Diyet
3 Şubat 2015
Aşk ve Mutluluğun 20 Sırrı
21 Şubat 2015
Tümü

Tikler Çocuğunuzla İlgili Mesajlar Veriyor

Tik, dış uyaran olmaksızın istemli çalışan çizgili beden kaslarında istem dışı ortaya çıkan ritmik olmayan hareketlerdir. Çocuklarda gözlemlenen tiklerin önemsenmesi gerektiğini belirten Reem Nöropsikiyatri Merkezi’nden Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, “Ani olarak ortaya çıkan tikler sıklıkla 3-4 yaşından sonra yüz ve boyun kaslarında görülüyor. Yüzün farklı bölümlerinde görünen tikler dudak emme, kaş kaldırma, göz kırpma, gerekmediği halde sıkı sık burun çekme şeklinde oluyor” dedi.

ERKEKLERDE DAHA FAZLA

Dr. Mehmet Yavuz, çocukta bazen de “Tourette Sendromu” adı verilen aynı anda hem ses çıkarma hem de vücut hareketleriyle ilgili tiklerin gözlenebildiğini söylüyor.Erkek çocuklarda kızlara göre iki kat daha fazla görülen tikler tüm diğer davranış bozuklukları gibi ruhsal sebeplerle ortaya çıkıyor.

NEDEN ORTAYA ÇIKAR?

Dr. Mehmet Yavuz, “Tiklerin oluşmasında çocuğun duygusal durumu, duyarlılığı ve sosyal ilişkilerin büyük etkisi vardır. Ebeveynleri tarafından yeterli sevgiyi göremediği için duygusal yoksunluk içinde olan, yetenekleri üzerinde zorlanan, sürekli kardeşi ya da akranlarıyla kıyaslanan çocuklarda tik ya da tikler gözlemlenir” dedi.

DUYGUSAL BAĞLANTI

Aslında çocuk bize her boyun silkişte ya da gözlerini oynatışında iç yaşamında onu rahatsız eden bir durumdan kurtulma çabası içinde olduğu mesajını vermektedir diyen Dr. Mehmet Yavuz, tiklerin çocuğun duygusal durumuyla bağlantılı olduğundan aynı tikin sıklığının ve şiddetinin zaman içinde azalabileceğini veya artabileceğini söylüyor.

KENDİLİĞİNDEN GEÇEBİLİR

Basit ya da geçici olarak sınıflandırılan ve çocuklar arasında yaygın olan tikler çocuğun duygularını ifade edebilme becerisinin gelişmesiyle bir yıldan kısa bir sürede kaybolur. Bazen de tik bozukluğu olan çocuklarda dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, öğrenme güçlüğü gibi nöropsikiyatrik bozuluk gözlemlenebilir.

DAVRANIŞLARINI KONTROL ETMEYE ÇALIŞMAYIN

Çocuğunda tik olduğunu fark eden anne ve babaların genellikle endişeye kapılıp çocuğun davranışlarını kontrol etmeye çalıştığını vurgulayan Dr. Mehmet Yavuz, “Oysaki çocuğa kaygılı ve kontrolcü bir tutumla yaklaşmak hakaret etmek, azarlamak ya da dayak atmak tiklerin seyri, şekli ve şiddetini artırıyor. Yapılması gereken çocuğun yakın çevresinin tikler hakkında eğitilmesidir. Çocuğa destek olunmalı güven ve sevgi verilmelidir. Ailesi, öğretmeni ve okul arkadaşları tarafından sevildiğini hisseden çocuğun kendine olan güven duygusu artar bu da iyileşme sürecini çabuklaştırır. Çocuğun üzerindeki gerilimi azalmak için terapiye ek olarak doktor gerekli görürse ilaç tedavisine de başvurulabilir” diyor.

Comments are closed.

×

Merhaba!

WhatsApp üzerinden görüşmek ve bilgi almak için alttaki logoya tıklayarak bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.

× Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?