Alzheimer Tedavisinde İnsulin Spreyi

Elleri Yıkama Hastalığı Nedir?
19 Ağustos 2013
Beyin Yorgunluğu
2 Eylül 2013
Tümü

Alzheimer Tedavisinde İnsulin Spreyi

Alzheimer’de esas hadiseden sorumlu olan husus, beyinin şakak loblarında ki metabolizma düşüklüğüdür. Bazı araştırmacılar, hipometabolizmanın alzheimeri oluşturan başlıca unsur olduğunu iddia etmektedir.

Beyinin  hafıza ile ilgili bölgelerinde (şakak loblarında) ki metabolizma düşüklüğü, aynı zamanda glikoz metabolizmasının da düşüklüğü anlamına gelmektedir. Alzheimerde insulinin amiloid plaklar tarafından bağlandığı, bu yüzden glikozun nöronlar tarafından yeterli ölçüde kullanılamadığı, bunun sonucunda da ‘’ilerleyici hafıza yıkımı oluştuğu’’ varsayımı gündemdedir.

Archives of Neuroloji dergisinde bir kaç hafta önce yayınlanan bir makaleye göre burundan nasal yolla alınan insulin burun spreyinin, alzheimer tablosunu önemli ölçüde yavaşlatabildiği iddia edilmişitr.

Pennsylvania ve Washington üniversitelerinin ortaklaşa yaptıkları bu araştırma, beyinin unutkanlıkla sorumlu temporo parietal bölümlerinde (şakak bölümleri) normal metabolizma düzeyi sağlandığında hastalıkta düzelmeler olduğunu göstermektedir.

İnsülin spreyi mi , TMS’ mi?

Halbuki biz REEM Nöropsikiyatri Kliniği olarak, yaptığımız TMS uygulaması ile sadece glikoz metabolizmasını değil, uygulama yapılan bölgede tüm metabolik altiviteleri normal düzeye getirmekteyiz. Dolayısıyla insulin spreyi uygulaması sadece glikozla ilgili metabolizma aktivitesi ile ilgiliyken TMS, global olarak tüm metabolizma düzeyini normale getirmektedir. Bu yüzden TMS’nin daha tercih edilebilir bir yöntem olması gerektiği ortadadır.. Nitekim  TMS (Transkranial Manyetik Stimülasyonun) uygulama yapılan bölge de metabolizmayı yükseltiği, PET çalışmaları ile ispatlanmış bir durumdur.

Netice de son 1 aydır dünya gündemini meşgul eden insulin spreyi tedavisi, henüz hastalar için rutin kullanımına girmemiştir ve çalışmalar sürmektedir. Alzheimerin önlenemeyen yükselişini durdurmak, çok önemli insani ve tibbi bir görevdir. Bunun için ne gerekiyorsa yapılmalıdır.

Dr. Mehmet Yavuz
REEM Nöropsikiyatri
Web : https://www.reemnp.com

Comments are closed.

×

Merhaba!

WhatsApp üzerinden görüşmek ve bilgi almak için alttaki logoya tıklayarak bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.

× Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?