Reem Nöropsikiyatri Merkezi’nden Uzm. Dr. Mehmet Yavuz, “Hayali arkadaş edinmenin iki nedeni var. İlki yukarıda da sözü geçen gelişimi açısından olması gereken dönem. İkincisi ise patoljik bir durumdan kaynaklanabilir” diyor. Mehmet Yavuz bu süreçle ilgili şunları anlatıyor…
Hangi boyuta geldiği zaman müdahale edilmeli?
Eğer çocuğunuz sosyalse ve ek olarak hayali arkadaşlar edinmişse hayali arkadaşlıkları gayet normal. Sadece hayali arkadaşları varsa, sadece ‘onlarla’ oynuyor, sadece onlarla zaman geçiriyorsa ve bu durum ilkokul başlarına kadar devam etmişse o zaman nedeni patolojiktir diyebiliriz. O zaman bir uzmandan destek alınması gerekir. Ama dediğimiz gibi önemli olan bu hayali arkadaşlık konusunun her çocukta olabileceğini bilin ve ‘çocuğum kendi kendine konuşuyor ne oluyor bu çocuğa?’ gibi endişelere kapılmayın. Anne-baba olarak çocuğunuzu yaşıtlarının bulunduğu ortamlara girmek konusunda olumlu yönlendirin.
En çok ne zaman ortaya çıkarlar?
Hayali arkadaşlar, genellikle çocukların soyut olan hayal ile somut olan gerçeğin farkına henüz net olarak varamadıkları okul öncesi dönemde, yani 3-5 yaş arasında sıklıkla rastlanılır. Hayali arkadaşlar genellikle çocukların baş etmekte zorlandıkları sıkıntıları çözmek, zorlandıkları durumlarla baş etmek içindir. Bu hayali arkadaşlar, çocuğunuzun iç dünyasında huzursuzluk yaratan durumların açığa çıkmasına ve çözülebilmesine yardımcı olmak, günlük stres faktörleriyle uğraşmak gibi konularda ona yardımcı olurlar.
Hayali arkadaşı olması iyi mi?
Aile içinde yaşanan sıkıntılı dönemlerde, anne-baba ayrılığı, yeni bir kardeşin aileye katılımı, ailede yaşanan ölüm ve yas durumları, sağlık problemleri, taşınma, iş değişikliği, yuvaya başlama, yuva değiştirme gibi yaşam olaylarının ortaya çıktığı zaman dilimlerinde hayali arkadaşlarla oynanan oyunların sıklığında artış görülebilir. Bu sayede çocuklar, iç dünyalarında yaşadıklarını oyunlar sayesinde dış dünyaya transfer ederek bu zor dönemlerle daha rahat baş edebilirler. Hayali arkadaşlarla oynanan oyunlarda genellikle çocuklar otorite canlandırmayı tercih edebilir.
EBEVEYNLER NE YAPMALI?
– Çocuğunuz hayali arkadaşıyla bırakın rahat rahat oynasın.
– Size hayali arkadaşından bahsederse anne-baba olarak onu dinleyin, ama konuşmaya çok fazla dahil olmayın.
– Çocuğunuz söylemediği müddetçe hayali arkadaşı aktivitelere dahil etmeyin. Tabii belirtelim, eğer sizden hayali arkadaşıyla oynamanızı isterse oynayın.
– Çocuğunuzun kendi yaptığı şeyler için hayali arkadaşını suçlamasına izin vermeyin.
– Çocuğunuz devamlı çığlıklar atıp bağırdıktan sonra bunları arkadaşının yaptığı iddia ediyorsa, ona bunun nedenini sorun. Bu hayali arkadaş sizin de yakın arkadaşınız olabilir ve size çocuğunuzun nasıl hissettiği hakkında bilgi verebilir.
WhatsApp üzerinden görüşmek için alttaki kısımdan iletişime geçiniz veya bize info@reemnp.com adresinden email gönderebilirsiniz.
Daha hızlı bilgi için +902122819191 veya +902122800244 numaralı telefonlardan 09 : 00 - 18:00 saatleri arasında bizi arayabilirsiniz.