Migren'de TMS Tedavisi
Migren, değişen aralıklarla gelen ve şiddetli ağrılarla karekterize bir baş ağrısı hastalığıdır. Baş ağrısı bazen üç gün kadar sürebilir. Migrenin gerek ülkemizde gerekse diğer ülkelerde meydana getirdiği iş gücü kaybının ekonomik faturası milyarlarca dolardır.
Migren ağrısından çeşitli mekanizmalar sorumlu olmakla beraber bugün artık, nöronlarda ki aşırı hassasiyetin başlıca sebep olduğu bilinmektedir.
Transkranial Manyetik Stimülasyonun (TMS) migren ağrısından sorumlu olan aşırı duyarlılığı ortadan kaldırdığı böylece migren krizlerine son verdiği son zamanlarda yapılan bir çok bilimsel araştırma ile isbatlanmıştır.
TMS uygulamasının, kriz esnasında ağrıyı geçirdiği gibi aralıklarla uygulandığında ağrı nöbetlerinin gelmesini de önlediği bildirilmektedir.
Migren ataklarının tedavisinde şimdilerde en çok triptanlar kullanılmaktadır. Halbuki triptanlar, migrenli hastaların %40 da etksisiz kalmaktadır. Ayrıca bu ilaçların kardiovasküler yan etkileri de mevcuttur. TMS tedavisi bu alanda çok güvenilir ve yan etkisi olmayan bir uygulamadır. Vucuda verdiği manyetik enerji çok düşük olup, MRI çekimlerinin binde biri kadardır. Özellikle auralı migren de (atak öncesi belirti veren migren) baş ağrısının geleceği hissedildiğinde TMS tedavisi yapılırsa, baş ağrısını tamamen yok etmektedir.
Migren hastalığı, en çok aralıklarla gelen gerilim baş ağrısı tabloları ile karışmaktadır. Gerilim baş ağrılarında gerek triptanların gerekse diğer atak önleyici ilaçların hiçbir etkisi olmaz ve işe yaramazlar. Halbuki TMS hem migren den hem de gerilim baş ağrısından kaynaklaran ağrı ataklarının her ikisini de ortadan kaldırmaktadır. Diğer taraftan migren ağrısı iyice yerleştiği ve arttığı durumlarda atak önleyici ilaçların pek faydası olmamakta, kişi ağrının dinmesini büyük ıstıraplar içinde günlerce beklemektedir. İlaçlara cevap vermeyen böyle migren ağrılarında da TMS, ağrıları yatıştırıcı rol oynamaktadır.
Başda Ohio olmak üzere pek çok üniversite de TMS’nin migren üzerinde ki etkilerini araştıran çalışmalar yapılmış ve yukarda anlattığımız konuları destekleyen sonuçlar elde edilmiştir.
Ayrıca daha önce depresyon tedavisinde FDA onayı alan TMS tedavisi, 2007 senesinde migren tedavisi için de FDA onayı almıştır.
Dr. Mehmet Yavuz
Nöroloji Uzmanı
REEM Nöropsikiyatri