Obsesyonlar,kişinin kontrolü dışı istenmeden akla giren kişiyi rahatsız eden yineleyici,ısrarcı düşünce,dürtü ve görüntülerdir.
Araştırmalarda kişilerin %80-90’ının içerik itibariyle takıntılara çok benzeyen düşüncelere sahip oldukları bulunmuştur. Üniversite öğrencileriyle yapılan bir araştırmada aynı OKB hastalarında olduğu gbi istenmeyen,zorlayıcı düşüncelerin akla girdiği görülmüştür.Bunlar:Aile bireylerinden birine zarar verme,yabancılara zarar verme,banka soyma,ahlaksızca kendini teşhir etme,dini değerlere aykırı cinsel davranışta bulunma,iğrenç diye nitelenebilecek cinsel ilişkide bulunma,çocuk ya da reşit olmayan biriyle cinsel ilişkide bulunma,başka bir yetişkini sizinle cinsel ilişkiye zorlama.Bu araştırma gösteriyor ki takıntı problemi olmayan birçok kişi,OKB’deki gibi düşüncelere sahiptir. (Purdon ,Clark,2013).
Ortalama bir kişinin 16 saat uyanık kaldığı bir günde 4000 adet birbirinden bağımsız düşüncesi olduğu bunlarında %13’ünün spontan yani bir niyetle değil kendiliğinden oluştuğu belirlenmiştir(Purdon,Clark,2013).Bu bilgi OKB hastalarının düşüncelerin akla girmesinden kaynaklanan suçluluk duygusunun yersiz olduğunun bir nevi ispatı gibidir.
OKB’li KİŞİLERİN TAKINTILARI İLE NORMAL TAKINTILAR ARASINDAKİ FARK NE ?
OKB olan kişiler daha çok sayıda takıntı bildirirler.Bu takıntılar daha yoğundur.Sıkıntı yaratır,kontrol etmesi çok güçtür.
OBSESYONLAR ve TÜRLERİ
Eğer kişi takıntı ile günde 1 saatten fazla uğraşıyorsa ,zorlanmaları 1 günden fazla sürüyorsa OKB düşünülebilir
Aşağıda bazı takıntı çeşitleri belirtilmiştir.
1. Bulaşma obsesyonu bunlardan bir tanesidir.Kişi pis,kirli olarak nitelediği eşya ya da kişiye dokunmaktan kaçınır.Dokunması durumunda kendisine mikrop bulaşacağından,ya da eşyaları kirleteceğinden aşırı kaygı duyar.Ellerini yıkama,dokunduğu yerleri temizleme gibi kompulsif davranışlarda bulunabilir.
2. Kuşku ve şüphecilik obsesyonu ve kontrol etme kompulsiyonu
Ya…
İse….
Yaptım mı?
….mıydı ?
3. Düşünsel obsesyonlar; Cinsellik, saldırganlık ve din ile ilgili akla istenmeden giren düşüncelerin kişide kaygı yaratması ve bu düşüncelerin gerçekleşme ihtimalini aşırı abartma ve günlük işlevselliğin bozulması durumu
Örneğin; Ya ailemden birine zarar verirsem
Şu yoldan gitmezsem günahkar olurum ve Allah beni cezalandırır.
Namaz kılarken cinsellikle ilgili görüntülerin akla girmesi ve bundan duyulan suçluluk, günahkarım.
4. Simetri obsesyonu ,yavaşlama kompulsiyonu; kişi mükemmelliyetçi bir yapıda olabilir.Simetrik düzen o kadar önemlidir ki, kişi eşyaları simetrik hale getirirken zaman kaybeder.
OKB Hasta ve Yakınlarının En Sık Yaptığı Hata; DÜŞÜNMEMEYE ÇALIŞ
OKB hastalarına en çok söylenen cümle ‘düşünmemeye çalış’dır.Bu bir grip hastasına doktora gitmeden ,ilaç kullanmadan iyileş demek gibidir. OKB hastalarının akla zorla giren nahoş düşüncelerin mantıksız olduğunun farkındadır.Düşünmemeye çalışmak bir tedavi yöntemi değildir.Aksine hasta, o düşünceden kurtulmaya çalıştıkça o düşünceye ve onu hatırlatan şeylere karşı daha hassas olur.Düşünmemeyi başaramayan hasta da başarısızlık ,yetersizlik,umutsuzluk duyguları pekişir.
OKB Tedavisinde Doğru Bakış Açısı Nedir ?
Amaç;
WhatsApp üzerinden görüşmek için alttaki kısımdan iletişime geçiniz veya bize info@reemnp.com adresinden email gönderebilirsiniz.
Daha hızlı bilgi için +902122819191 veya +902122800244 numaralı telefonlardan 09 : 00 - 18:00 saatleri arasında bizi arayabilirsiniz.