Rüyalar Ne Anlama Geliyor?

Antidepresanlar Rüyayı Engelliyor
7 Haziran 2013
Teknoloji Alzheimer’a Neden Oluyor
10 Haziran 2013
Tümü

Rüyalar Ne Anlama Geliyor?

Beyin de bir rüya nörokimyasının mevcut olduğunu ifade eden Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, “İnsanoğlu, ömrünün üçte birini uykuda geçirmektedir. Uyku sırasında hemen her insan rüya görür. Rüyalar genelde uykunun REM döneminde çok kısa bir zaman diliminde görülür. Bu esnada göz kapaklarında titremeler olur. Eğer birinin uykuda iken göz kapaklarının titrediğini görürseniz o esna da rüya gördüğünü düşünebilirsiniz” dedi.

Rüyaların gerçek hayatla bağlantısı var mı?

Rüya görülen süre çok kısa olmasına ve bir dakikayı geçmemesine rağmen kişilerin görülen şeyleri saatlerce anlatabildiğini ifade eden Dr. Mehmet Yavuz, “Rüyada zaman kavramı yoktur. Hatta rüya içinde rüya bile görebilir ve her şeyi açıkça hatırlayabilirsiniz. Dolayısı ile rüyada zaman sıfırdır ve zaman mefhumu süre tanımaz. Rüyaların gerçek hayatla bağlantısı, hep merak edilen ve araştırılan bir durum olmuştur. Halk içinde kimi rüyaların, gerçek hayatta olacaklar için işaretler taşıdığına inananlar çoğunluktadır. Rüyalarla ilgili bilimsel birçok çalışmalar halen devam etmektedir. Mesela Japonya’da rüya esnasında retinaya gelen sinyaller digital ortama aktarılmaya çalışılarak beyin-rüya ilişkisi çözülmeye çalışılmaktadır. Ayıca Cape Town Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, fonksiyonel MRI ve PET (Pozitron emisyon tomografi) teknikleri ile rüya fizyolojisi üzerinde çalışmaktadırlar. Burada elde edilen verilere göre rüya esnasında, derin beyin yapıları ve limbik sistem aktif bir şekilde çalışırken, mantıklı ve sağlıklı davranış tarzlarımızı şekillendiren ön korteks bölgesi pasif bir bekleyiş sürecini yaşamaktadır. Rüyalarda bir çok mantıksız olayın cereyan etmesi de ön korteks bölge denetlemesinin devreye girmemesinden kaynaklanıyor olabilir. Bir çok antidepresan ilacın rüyaları inhibe ettiğine yani rüya görmeyi engellediğine ya da rüyaları asgariye indirdiğine inanmaktayız. Dışardan alınan biyolojik ajanlarla rüyaların engellenmesi aynı zamanda beyinin bir rüya nörokimyası olduğunu göstermektedir” diye konuştu.

Bazı ilaçlar kabuslara neden olabilir

“Rüya esnasında ruh bedenden ayrılıyor mu, ayrılmıyor mu, nasıl bir beyin enerjisi vuku buluyor, sorularını hala tartışmaktayız” diyen Dr. Yavuz, daha sonra şunları kaydetti:

“Olayın mistik ve bilimsel boyutları vardır. Rüya ile zihinsel fonksiyonlara çekidüzen de verilmektedir. Aşırı zihinsel ve bedensel enerji, rüya yolu ile deşarj edilmektedir. Nitekim kimi insanlar rüya esnasında cinsel içerikli objeler de yaşamaktadır. Bazı araştırmacılar da rüyaların, uyku esnasında görülen halisünasyonlar olduğunu, bu halüsinasyonların bilgi organizasyonu, gereksiz bilgileri unutma, RNA sentezi, uzun süreli hafızanın yerleşmesi, günlük psikolojik sorunların halledilmesi açısından çok önemli olduğunu iddia etmektedirler. Diğer taraftan rüyaların bir tasavvuf boyutunun da olduğu iddia edilmektedir. Halk arasında sevilen veli kişilerin, gördükleri rüyaların gelecekten haber verdiğine inanılmaktadır. Freud’a göre bilincin gizlediği, tamamen sakladığı olgular ortaya çıkabilmek için yol aramaktadır. Bunlardan bazıları da rüyalar haline girerek kendilerini göstermektedir. Kabus görmek, rüyalardan biraz daha farklı bir durumdur. Bunu özetle rüya psikozu olarak adlandırabiliriz. Uyku esnasında limbik sistemdeki enerji yoğunluğunun kontrolsüz bir şekilde salıverilmesi söz konusudur. Bu patolojik enerji yoğunluğu, ön korteksin hiçbir müdahalesi ve kontrolü olmadan iç dünyamıza yansır. Limbik sistemdeki merkezlerin anormal kontrolsüzlüğü, girift bir şekilde birbirine karışarak aşırı ve istenmeyen görüntüler halinde tezahür eder. Rüyalar bedensel dinlenmeyi engellemediği halde kabuslar genelde yorgun ve bitkin uyanmalara da neden olabilir. Bazı ilaçların ve uyuşturucuların limbik yapılardaki nörokimyayı bozarak çok rahatsız edici kabuslara yol açtığını bilmekteyiz.”

İcatları rüyalarında görmüşler

Rüyaların boş şeyler olmadığını söyleyen Dr. Yavuz, “Rüya, birçok bilim adamına fikir ve ilham kaynağı olmuş bir çok icat rüya esnasında keşfedilmiştir. Kekula’nın benzenin altıgen (hexagon) yapısını bulması, Mendelyev’in peryodik tabloyu bulması, Jon von Newman’nın bilgisayarların temelini atan buluşlarını yapması, Norbert Weiner’in radarı bulması, Einstein’in rölativite kuramı ile ilgili bazı gerçekleri formülize etmesi, Tesla’nın bazı buluşları hep rüya sırasında gerçekleşmiştir. Beethoven, Mozart, Schumann ve Saint-Saens gibi ünlü kompozitörler, bestelerinin bir kısmını rüyalarında görerek notaya almışlardır” şeklinde konuştu.

Dr. Mehmet Yavuz
REEM Nöropsikiyatri
Web : https://www.reemnp.com

Comments are closed.

×

Merhaba!

WhatsApp üzerinden görüşmek ve bilgi almak için alttaki logoya tıklayarak bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.

× Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?